Raportul OMS: aspecte importante
 

     OMS a constatat că infecţiile intestinale produse de Klebsiella pneumoniae sunt printre cele mai răspândite la nivel mondial. Aceasta este una dintre cauzele principale ale infecțiilor intraspitalicești, precum pneumonia, unele infecţii din sânge, infecţii ale nou-născuţilor şi ale pacienților de la terapie intensivă. Se pare că, în unele ţări, tratamentul cu antibiotice din grupa carbapenem (beta-lactamazelor), nu ar fi eficient la mai mult de jumătate dintre pacienţi.

    La fel de cunoscută este și rezistenţa la unul dintre cele mai întrebuinţate antibiotice – fluoroquinolonele – cu care se tratează infecţiile tractusului urinar cauzate de Escherichia coli. Și în acest caz, s-a constatat că în unele ţări, tratamentul menționat este ineficient la mai mult de jumătate dintre pacienţi.

    Rezistenţa la tratamentul gonoreei cu cea de-a treia generaţie de cefalosporine s-a constatat în Canada, Australia, Anglia, Japonia, Africa de Sud şi o parte din Europa de est şi de vest. OMS a constatat că în fiecare zi, mai mult de un milion de persoane din lume contactează gonoree.

    Fukuda insistă asupra importanței urmărilor pe care le are o infecţie netratabilă, explicând că, în unele cazuri, se pot dezvolta forme cronice, cum este cazul gonoreei care, în fază cronică, duce la infertilitate şi sarcini extrauterine. Mai mult, copii născuți de mame cu gonoree netratată se pot naşte orbi.

    Pe continentele americane, s-a găsit un procent mare de tulpini de Escherichia coli rezistente la două antibiotice din cea de-a treia generaţie de cefalosporine şi fluoroquinolone. În raportul OMS, se menționează că, în unele situaţii, “90% dintre infecţiile cu Staphylococcus aureus sunt raportate a fi rezistente la methicilina (MRSA), aceasta însemnând că tratamentul cu antibiotice standard nu mai este eficient”.

    Mai mult, în raport se explică și faptul că rezistenţa la antibiotice prelungeşte suferinţa şi creşte riscul de mortalitate. Astfel, este foarte probabil ca 64% dintre pacienţii care s-au infectat cu MRSA, să moară. Legat de aceasta, Fukuda anunță: “Noi anticipăm mai multe cazuri de deces!”.