Oul hiperimun și îmbătrânirea

 

Pierderea funcţiilor sistemului imun datorită imbătrânirii poartă numele de imunosenescenţă. Acest termen a fost introdus pentru prima dată de Dr. Roy Walford, profesor emerit al Departamentului de Medicină Patologică şi de Laborator din cadrul UCLA precum şi fost membru al Consiliului de Consultanţă Medicală privind prelungirea duratei de viaţă. În cartea sa, The Immunologic Theory of Aging (Munksgaard, 1969), Dr. Walford explică în detaliu faptul că declinul sistemului imun este cauza majoră a îmbătrânirii sistemice, incluzând creşterea riscului apariţiei cancerului, infecţiilor şi a inflamaţiilor.

Preocuparea cercetătorilor de a găsi diverse soluţii de tratare a bolilor începe de cele mai multe ori prin studierea sistemului imun. Fără acest ʺperete invizibilʺ de aparare asigurat de un sistem imun bine reglementat, omul este susceptibil de aproape orice boală imaginabilă, de la pneumonie, la artrită şi diabet. Cancerul sau bolile cardiovasculare profită rapid de punctele slabe sau de supra-activitatea funcţiilor imune normale.

Infecţiile şi cancerul apar atunci când sistemul imun îşi pierde capacitatea normală de supraveghere. Bolnavii de cancer sunt deosebit de vulnerabili la infecţii doarece atât boala cât şi terapiile aplicate pentru tratamentul ei slăbesc sistemul imun. Pe de altă parte, bolile autoimune apar atunci când restricţiile naturale ale reactivităţii sistemului imun scad, permiţând să apară în loc un raspuns inflamator necontrolat care, la rândul său, poate creşte riscul apariţiei cancerului.

Vestea bună este că prin protejarea sistemului imun putem întârzia substanţial impactul patologic al îmbătrânirii însăşi. Oamenii de ştiinţă caută în mod constant noi metode de modulare a imunităţii prin intermediul suplimentelor alimentare, dietelor, exerciţiilor, odihnei şi medicaţiei  la care face apel industria farmaceutică.

Oamenii de ştiinţă au descoperit un mod foarte interesant de a asigura un suport imunologic natural utilizând proteinele imuno-protectoare din componenţa ouălor de găină. Această descoperire promite să crească în mod substantial capacitatea de apărare a organismului pentru doar o fracţiune din costul medicamentelor.Acestea sunt veşti bune pentru fiecare dintre noi odată cu înaintarea în vârstă şi totodată sunt veşti grozave pentru toţi aceia a cărui sistem imunitar este vulnerabil, precum bolnavii de cancer sau cei care trăiesc cu HIV/AIDS.

 

Crearea oului hiperimun

Oamenii de ştinţă au descoperit faptul că pot imuniza găina împotriva unor germeni care ameninţă în mod frecvent sănătatea umană. Ulterior, aceasta depozitează în ou anticorpii specifici sintetizaţi. Se obţin aşa-numitele ouă ʺhiperimuneʺ din care se izolează extracte proteice concentrate care, odată administrate, conferă consumatorului nivele de imunitate remarcabile.

În prezent cercetătorii sunt capabili să obţină ouă personalizate care, pot asigura consumatorului diferite tipuri de imunitate. S-au utilizat un număr de până la 24 de antigene diferite pentru imunizarea unei singure găini;aceasta poate apoi să producă ouă capabile să ofere imunizare pasivă pentru toate aceste antigene.

În continuare vor fi prezentate proprietăţile extractelor obţinute din ouă hiperimune privind protecţia sistemului imun precum şi controlul unor deficite cauzate de imunosenescenţă.

 

Controlul colesterolului

Ateroscleroza este o manifestare a imunosenescenţei. Controlul din ce în ce mai scăzut asupra inflamaţiilor facilitează formarea plăcilor arteriale într-un proces numit de americani ʺinflamm-agingʺ. Insitutul de Cercetare al Armatei SUA privind medicina mediului înconjurător a devenit interesat de acest proces din cauza numărului extrem de mare al soldaţilor care prezentau un nivel crescut al colesterolului  şi au hotărât studierea potenţialului extractului de ou hiperimun în scăderea riscului cardiovascular.

S-a descoperit stabilizarea colesterolului soldaţilor care au folosit băuturi ce conţineau pudră de ou hiperimun în comparaţie cu grupul de control tratat cu placebo la care nivelul de colesterol era în continuă creştere. Această descoperire fascinantă contrazice prejudecăţile generale legate de faptul că oul este sursa creşterii colesterolului.

La acest studiu de 26 de săptămâni a participat personalul militar având un nivel de colesterol estimat la peste 180 mg/dL. Toţi subiecţii au avut aceleaşi caracteristici fizice şi au participat, pe parcursul studiului, la un program de educaţie alimentară pentru a reduce consumul de grăsime şi colesterol. Până la sfârșitul studiului, nivelul de colesterol total al grupului de control a crescut, în timp ce subiecţii din grupul suplimentat nu au arătat nici o schimbare. În mod similar, la subiecții tratați cu placebo, raportul colesterolului total la HDL a crescut, în timp ce din nou nicio schimbare nu a fost observată în grupul suplimentat. Aceste constatări au demonstrat cercetătorilor faptul că oul hiperimun ar putea modifica în mod benefic reglementarea nivelului de lipoproteine serice, reducând riscul bolilor cardiovasculare.

 

Lupta împotriva inflamaţiei şi artritei

În timpul declinului imunitar organismul uman poate manifesta inflamaţii excesive. Acest paradox se explică prin faptul că sistemul imun include mecanisme puternice de apărare care în mod normal controlează inflamaţia odată ce adevărata ameninţare a dispărut. Prin deteriorarea funcţiilor imunologice organismul devine vulnerabil la condiţiile caracterizate de inflamaţia excesivă.

Odată cu îmbătrânirea, funcţia de reglare a imunităţii scade şi odată cu această scădere creşte riscul apariţiei bolilor autoimune cronice precum lupusul sau artrita reumatoidă. În mod normal aceste condiţii sunt dificil de tratat însă oul hiperimun a demonstrat un succes considerabil în reducerea inflamaţiilor de acest gen, pe modele animale.

Un studiu uimitor făcut pe subiecţi umani la Weill Cornell Graduate School of Medical Sciences a demonstrat puterea terapiei cu ouă hiperimune la pacienţi cu diferite forme de artrite. S-a evidenţiat o ameliorare semnificativă a pacienţilor după începerea suplimentării incluzând şi  bolnavii cu artrită reumatoidă. Această îmbunătăţire a stării pacienţilor s-a păstrat până la 30 de zile după întreruperea tratamentului. Cercetătorii au concluzionat studiul prin faptul că preparatele din ou hiperimun pot reduce incărcarea intestinală cu organisme care au tendinţa de a reacţiona încrucişat cu ţesutul uman în timpul răspunsului autoimun.

 

Sănătatea cavităţii bucale

Imunosenescenţa aduce cu ea numeroase schimbări negative în interiorul cavităţii bucale, respectiv la nivelul dinţilor şi gingiilor care pot ascunde microorganisme infecţioase şi inflamaţii care contribuie în ultimă instanţă la condiţii cronice precum bolile cardiovasculare. Placa dentară este un adevărat biofilm de bacterii şi molecule inflamatorii care cresc riscul inflamaţiilor cavităţilor sau gingiilor (gingivite).

S-a demonstrat că extractul de ou hiperimun poate reduce volumul de microorganisme de la nivelul plăcii dentare fapt ce duce la scăderea inflamaţiilor în gură. De asemenea, un lot de animale suplimentate cu ou hiperimun împotriva bacteriilor care cauzează cariile au dezvoltat un număr mult mai redus de afecțiuni comparativ cu lotul de control. Gargara făcută cu ou hiperimun a fost deasemenea utilizată cu succes la oameni în scopul reducerii bolilor cauzate de bacterii; aparent extractul rămâne activ şi prezent la nivelul gurii cel puţin peste noapte, oferind protecţie de lungă durată. În lupta contra afecțiunilor dentare s-au folosit inclusiv paste de dinţi sau gume de mestecat ce conţin extracte de ou hiperimun.

 

Infecţiile gastro-intestinale

Imunosenescenţa prezintă implicaţii enorme şi la nivelul tractului gastrointestinal (GI), considerat a fi unul dintre principalele organe care creează legătura organismului uman cu lumea înconjurătoare. În timpul protecţiei imunologice normale tractului GI permite trecerea selectivă a nutrienţilor şi fluidelor benefice excluzând milioanele de organisme dăunătoare. Tractul GI normal secretă anticorpi IgA benefici care căptuşesc şi izolează bacteriile. De asemenea, tractul GI conţine propriul set de celule vigilente care recunosc şi acţionează instantaneu împotriva ameninţărilor.

Odată cu îmbătrânirea toate aceste funcţii ale tractului GI se reduc, lasându-ne vulnerabili în fața infecţiilor digestive ci şi faţă de alte afecţiuni maligne precum cancerul de colon, unul dintre criminalii de top ai persoanelor în vârstă. De fapt, suprainfecţia bacteriană, care se extinde în intestinul subțire, este o problemă importantă, frecvent diagnosticată greșit la vârstnici.

Din nefericire, cele mai comune infecţii ale tractului GI nu răspund la antibiotice sau chiar sunt exacerbate de acestea. Este necesară o metodă mai eficientă care să nu implice distrugerea organismelor utilizând substanţe chimice de sinteză, ci care să le izoleze, să le stopeze multiplicarea și să le elimine din organism.

Oul hiperimun pare să ofere exact această abordare. Printre cele mai cunoscute microorganisme nocive la om sunt bacteriile Salmonella și E. coli și virusul comun numit rotavirus. În studiile efectuate pe animale eficacitatea preparatelor din ou hiperimun împotriva acestor bacterii este aproape de 100%, chiar dacă tratamentul este făcut după infectare. De exemplu, șoarecii au fost protejaţi împotriva rotavirusului și infecților cu Salmonella prin administrarea orală de ou hiperimun. Surprinzător, animalele utilizate în experiment au primit şi o protecție parțială împotriva altor tulpini decât cele pentru care au fost inițial imunizate găinile! De importanţă egală pentru responsabilii de sănătate publică subiecţii suplimentaţi cu ou hiperimun nu excretă aproape deloc virusuri sau bacterii în comparaţie cu nivelul extrem de ridicat de trasmisie a acestor microorganisme observate la animalele de control.

Oul hiperimun poate fi eficient ca tratament împotriva infecţiilor deja instalate, producând o rată de vindecare de până la 84% şi reducând excreţia de germeni în scaun. La fel de interesant este un studiu realizat pe subiecţi umani de către expertul de renume mondial S.A. Sarker de la Centrul Internațional Diarrheal Disease Research. Acesta a demonstrat faptul că oul hiperimun arată o eficacitate similară cu preparatele pe bază de lapte privind tratamentul rotavirusului la copii.

Este clar faptul că oul hiperimun prezintă un mare potenţial de prevenire şi tratament al infecţiilor extrem de periculoase de la nivel digestiv şi nu numai, după cum va fi demonstrat în continuare.
 

Alte efecte antibacteriene

Desigur, scăderea imunităţii ne face vulnerabili la o mare varietate de infecții bacteriene şi în afara tractului gastro-intestinal. Extracte de ou hiperimun arată un potenţial ridicat în multe infecţii de acest gen.

Pacienţii cu fibroză chistică (CF) sunt expuşi în mod special riscului de colonizare a plămânilor cu Pseudomonas aeruginosa (PA). Infecţiile cu PA reprezintă de fapt cauza majoră de deces şi invaliditate la pacienţii cu CF. Dintre pacienții cu fibroză chistică care au efectuat gargară cu un preparat din ou hiperimun obţinut de la găini imunizate împotriva PA, nici unul nu a fost colonizat cronic cu acest organism în timp ce, 24% dintre subiecții de control au fost colonizaţi.

Oul hiperimun şi-a demonstrat eficacitatea şi împotriva altor infecţii de la nivelul sistemului respirator. Un lot de pacienţi cu dureri de gât cauzate de bacterii au folosit un spray de gât ce conținea ou hiperimun şi au arătat o reducere dramatică a simptomelor, în comparație cu subiecții tratați cu placebo.

Exerciţii şi condiţie fizică

Imunosenescenţa afectează masa musculară, funcţiile cardiace şi condiţia fizică în ansamblu, ca rezultat al creşterii cicrulaţiei citokinelor inflamatorii şi a sensibilităţii crescute la infecţii. Exerciţiile fizice moderate sunt considerate a fi benefice pentru oamenii în vârstă însă acestea aduc cu ele şi riscul apariţiei leziunilor musculare sau a creşterii inflamaţiilor.  Un grup de studiu din cadrul Human Performance Laboratory de la colgiul Charleston, SC a arătat că suplimentele pe bază de ou hiperimun pot grăbi recuperarea leziunilor musculare apărute în urma exerciţiilor fizice. Suplimentele măresc secreţia hormonului de creştere, un mediator vital de întreținere și reparare a ţesuturilor. Subiecţii suplimentaţi au observat creşterea puterii şi a rezistenţei fizice, scăderea a durerilor musculare şi grăbirea reparaţiei musculare în timpul şedinţelor de recuperare. În același timp, subiecții trataţi au arătat o scădere a pulsului cardiac și o creștere a puterii în timpul antrenamentelor aerobice.

Oamenii care trăiesc cu HIV/SIDA

Infecţia cu virusul imunodeficienţei umane (HIV) imită imunosenescenţa accelerată prin apărarea imunitară scăzută şi inflamaţia excesivă caracteristică. Un studiu efectuat pe persoane cu HIV/SIDA a demonstrat beneficiile remarcabile asociate consumului de ouă hiperimune. Subiecții suplimentaţi au simţit o îmbunătăţire generală a calităţii vieţii, inclusiv reducerea anorexiei, a durerilor abdominale, diareei, pierderilor de memorie pe termen scurt, amețelilor, durerilor de cap şi a insomniilor. Durerea și dificultățile de respirație s-au redus de asemenea iar toţi subiecții au prezentat o creștere semnificativă în greutate până la sfârșitul studiului de 8 săptămâni. Markerii de inflamaţie au scăzut în mod semnificativ, iar numărul limfocitelor CD4, un indicator al funcției imune, s-a îmbunătățit la 20% dintre pacienţi.

Aceasta este o constatare extrem de importantă, având în vedere gradul de suprimare a sistemului imunitar întâlnit în general la pacienţii cu HIV/SIDA și cheltuielile exorbitante ale tratamentului standard. Posibilitatea ca un extract de ou ieftin și ușor de distribuit ar putea scuti atât de multă suferință, oferă un progres important.

 

Sprijinul sănătăţii imunitare la pacienţii bolnavi de cancer

Imunosenescența este un factor important în creșterea riscului apariţiei cancerului, deoarece în acest caz, nivelul ridicat de supraveghere al sistemului imunitar normal împotriva potențialelor afecţiuni maligne se îngustează. În același timp, cancerul la fel ca şi HIV/SIDA, aduce cu sine o imunosenescență accelerată, celulele canceroase invadând și destabilizând gazdele lor nefericite. Chimioterapia agravează de cele mai multe ori situaţia, lăsând pacienţii cu cancer chiar mai vulnerabili la infecţii. Tractul GI primeşte o lovitură extrem de grea atât de la boală cât şi de la chimioterapicele administrate, ambele ducând la creşterea permeabilităţii intestinale care, în final, permite pătrunderea în corp a germenilor infecțioși.

Surprinzător, anticorpi de diferite tipuri administraţi pe cale orală au arătat o activitate  promiţătoare în ameliorarea efectelor cauzate de cancer şi de chimioterapie la nivelul tractului GI. Un amestec de anticorpi IgA și IgG umani, administrat pe cale orală la pacienții cu transplant de măduvă osoasă, a împiedicat creșterea periculoasă a permeabilităţii intestinale, care a fost observată la pacienţii trataţi cu placebo.

Imunoglobulinele de origine animală (similare cu proteine biologic active din extractul de ou hiperimun) a fost capabile să reducă colonizarea fungică în timpul administrării orale la pacienţii supuşi transplantului de măduvă osoasă. Aceste studii au validat conceptul de utilizare a oului hiperimun pentru a susţine imunitatea sistemului digestiv la pacienţii imunosupresaţi bolnavi de cancer şi au deschis calea către noi studii cu rezultate chiar mai surprinzătoare.

Sumar

Trăim într-o lume ostilă, înconjuraţi de un mediu plin de microbi şi toxine care ne pot afecta acut sănătatea sau ne pot provoca dureri cronice şi multă suferinţă. Pe măsură ce îmbătrânim, imunosenescenţa se accentuază, făcându-ne vulnerabili nu numai la infecţii ci şi la cancer sau alte boli autoimune sau inflamatorii. Abordările biochimiei medicale sau a industriei farmaceutice nu reuşesc întotdeauna să remedieze situaţia, putând chiar să exacerbeze riscul apariţiei acestor condiţii (ca şi în cazul prescripţiei antibioticelor în exces care conduce la apariţia de noi organisme periculoase pentru sănătatea umană).

Cu toate acestea, umilul ou produs de găină este un depozit natural pentru elementele de protecţie care pot promova sănătatea umană. Găinile care au fost imunizate împotriva organismelor cauzatoare de boală fac ouă îmbogăţite cu substanţe care au potenţialul de a îmbunătăţii sănătatea umană, atât în tractul GI cît şi în alte părţi ale corpului. Bolile gastro-intestinale precum şi cele cauzate de infecţii sau inflamaţiei excesivă sunt ţinte legitime pentru suplimentarea cu ou hiperimun. Mai mult decât atât, suplimentele din ou hiperimun pot îmbunătăţii imunitatea persoanelor care trăiesc cu  HIV/SIDA şi chiar au demonstrat potenţial în  susţinerea imunitară la pacienţii cu cancer. Nu există nicio îndoială: ouăle hiperimune reprezintă o abordare unică privind protejarea sănătăţii şi longevităţii.