Era post-antibiotice prezentată de personalitățile din lumea medicală

 

 
Sir Alexander Fleming a precizat într-un interviu acordat în 1945 ziarului The New York Times, că este îngrijorat deoarece utilizarea incorectă a penicilinei ar putea duce la selecţia “unor mutante” rezistente ale Staphylococcului auriu, tulpini care pot cauza infecţii mai serioase. Și s-a dovedit că a avut dreptate. La numai un an de la această declaraţie, un număr semnificativ de tulpini ale acestei bacterii au devenit rezistente la penicilină. După câţiva ani, 50% nu mai erau sensibile la acest nou medicament.
Levy SB, ed. The Antibiotic Paradox: How the Misuse of Antibiotics Destroys Their Curative Powers, 2nd ed. Cambridge, MA: Perseus Publishing;2002.pp. 114.

 

 

 
Rezistenţa la antibiotice, iniţial o problemă a pacienţilor cu boli severe şi imunosupresie cauzată de infecţiile intraspitaliceşti, s-a extins acum, în colectivitate, creând probleme serioase în stabilirea diagnosticului şi aplicarea tratamentului potrivit.
Alfonso J. Alanis, Indianapolis, S.U.A.
(11 iune 2005)

 

 

 
O eră post-antibiotice înseamnă, ca efect, un sfârşit al medicinei moderne aşa cum o ştim noi. O banală amigdalită sau o zgârietură pe genunchiul copilului pot din nou, să omoare.
Dr. Margaret Chan.
Director General al OMS
(14 martie 2012)

 

 

 
Dacă nu suntem atenți, curând vom fi în era post-antibiotice. Pentru unii pacienți și pentru unii microbi, noi am intrat deja în această era.
Dr. Tom Frieden
Directorul CDC Atlanta,Ge.S.U.A
(16 septembrie 2013)

 

 

 
Sunt profund îngrijorat de faptul că antibioticele,care ne-au permis să tratăm infecții bacteriene ce altădată se soldau cu moartea și care în trecut au salvat multe vieți, devin în prezent din ce în ce mai puțin eficace.
Tonio Borg
Comisarul european pentru sănătate
(16 Noiembrie 2013)

 

 

 
Un nou raport al OMS, primul care se referă la rezistentă la antibiotice pe plan mondial, evidențiază faptul că această amenințare nu mai este de domeniul viitorului, deoarece fenomenul se manifestă acum, în toate regiunile lumii și are potențialul de a afecta pe oricine, la orice vârstă, în orice țara.
Dr. Keiji Fukuda
Asistentul Directorului General
Pentru securitatea sănătății OMS
(30 aprilie 2014)