Producția de anticorpi la păsări și extracția anticorpilor specifici din gălbenușul de ou a devenit un subiect atractiv pentru specialiști, fapt demonstrat de creșterea volumului în cercetare și a datelor din literatură cu privire la IgY.

Rezultatele studiilor în vitro și în vivo privind imunoglobulinele (Ig) extrase din gălbenușul oului (Y) de găina (Gallus domesticus) au devenit o mare speranța în prevenirea și combaterea unui număr mare de boli la om.

Interesul față de imunoglobulinele preparate pe găina este, în prezent, mare datorită incidenței din ce în ce mai ridicate a tulpinilor bacteriene rezistente la antibiotice. Literatura oferă multe informații cu privire la IgY:
– tehnologia de preparare a IgY-ului, ținând cont de mecanismul transferului anticorpilor din sânge în galbenus
– caracteristicile și proprietățile IgY-ului versus ale IgG-ului
– cantitatea mare de anticorpi specifici produsă pe an, de o găina (20-40 g IgY în total)
– eficacitatea IgY-ului specific în comparație cu IgG-ul preparat pe iepuri, oi și șoareci
– protocolul de imunizare
– metodologia de extracție a IgY-ului
– noi posibilități de utilizare a IgY-ului în medicina umană și medicina veterinară
– reducerea volumului de antibiotice folosite la om și animale
– prepararea anticorpilor anti venin de șarpe și de scorpion
– intensificarea activității de cercetare în acest domeniu, în America de Sud, America Centrală, Statele Unite ale Americii, Canada, Australia, Japonia, China, Coreea de Sud, India, Cehia, Germania, Suedia și România

IgY-ul se bucură de multă atenție din partea specialiștilor datorită diferențelor structurale față de IgG-ul de la mamifere și a reactivității în organismul uman. Caracteristicile care diferențiază IgY-ul de IgG fac din acest produs, o speranța în medicină, IgY-ul putând fi utilizat în mai multe domenii de activitate.

În cadrul programului de cercetare (2012-2013) al Romvac Company S.A., s-au efectuat studii cu privire la procedurile de obținere a IgY-ului în condiții de laborator și producție.

În același timp s-au făcut experimente cu privire la purificarea IgY-ului și s-a studiat specificitatea acestor imunoglobuline față de antigenele care au fost folosite pentru imunizarea găinilor.

Produsele biologice conținând IgY-ul specific se prepară monovalent sau polivalent. Imunoglobulinele Y s-au obținut față de tulpini bacteriene izolate din spitalele din România, dintre care, multe tulpini bacteriene care s-au dovedit rezistente la antibiotice.

În anul 2013, pentru evaluarea IgY-ului specific, s-a realizat în cadrul Romvac, testul de inhibare a creșterii bacteriilor (IMB Pachi). Acest test este realizat pentru prima data în lume și el constituie un ajutor de o importanță deosebită pentru specialistii din medicina umană și veterinară. Testul se folosește pentru confirmarea specificității și eficacității IgY-ului specific față de bacteriile patogene izolate de la pacienți.
În anul 2013 s-a demarat un program de cercetare între Spitalul clinic de boli infecțioase și tropicale “Victor Babes” și Romvac Company S.A., cu privire la studiul în vitro și în vivo al IgY-ului. În prima etapă s-au efectuat testări de laborator privind eficienta IgY-ului specific față de tulpini bacteriene rezistente la antibiotice izolate de la pacienți. Rezultatele experimentelor efectuate până în prezent dovedesc că IgY-urile specifice inhiba în vitro, multiplicarea bacteriilor rezistente la antibiotice. Acest proces de inhibare se poate vedea cu ochiul liber sau se evaluează spectrofotometric. Evaluările testului IMB Pachi confirmă posibilitatea controlului activității specifice a IgY-ului față de bacteriile rezistente la antibiotice izolate de la pacienți.

Descoperirea unui test de evaluare a inhibării multiplicării bacteriene în vitro oferă posibilitatea unui tratament curativ eficace specific pentru fiecare tulpină bacteriană rezistentă la antibiotice, în parte. Această metodă permite creșterea eficienței imunoglobulinelor din grupul IMUNOINSTANT preparate la Romvac și controlul acestor mijloace de tratament imunologic, la om.

În funcție de intensitatea răspunsului specific de inhibiție al multiplicării bacteriilor, dar și de timpul de inhibiție în vitro, se poate stabili conduita terapeutică. În aceste condiții, se poate efecuta un tratament cu doză unică la 24 de ore sau cu doze fracționate la intervale diferite de timp.

Informațiile recente obținute în vitro cu privire la produsele IMUNOINSTANT față de tulpinile rezistente la antibiotice izolate de la pacienții din spital, permit să se aplice programe mai eficiente de tratament la om, IgY-ul inhibând specific, cantități mari de germeni patogeni, a căror acțiune este, astfel, neutralizata.

În acest scop, tratamentul trebuie să fie controlat permanent cu mijloace de laborator, iar programul, să fie monitorizat corespunzător.

Următorul obiectiv al programului de cercetare se referă la prevenirea infecțiilor intraspitalicești. În acest scop, IgY-ul din grupa IMUNOINSTANT poate proteja organismul pacientului pre și post operator. Reducerea numărului de pacienți infectați în spitale, folosind IgY-ul pentru prevenirea infecției, reduce și numărul de surse de infecție din spitale. Tratamentul prevenitv cu IgY se va stabili în funcție de tulpinile izolate (tulpinile izolate si incidență acestora) în ultimii 3 ani de zile. În funcție de numărul acestora, se va prepara un IgY-polivalent care să cuprindă imunoglobuline specifice pentru fiecare specie bacteriană în parte.

Concomitent cu programul de reducere al infecțiilor intraspitalicești, se pot realiza tratamente cu IMUNOINSTANT pentru infecțiile acute și cronice cu bacterii rezistene la antibiotice.

Infecții gastro-intestinale

Anticorpii din ouăle de găina sunt o alternativă la antibioticele administrate pe cale orală, ca remediu pentru infecțiile gastro-intestinale (GI) cu agenți patogeni ,precum și pentru
prevenirea și tratamentul bolilor gastro-intestinale infecțioase. Un gălbenuș de ou conține 100 la 150 mg de IGY,fiind de succes împotriva infecțiilor gastro-intestinale: rotavirusuri, coronavirus, Escherichia coli, Salmonella, Edwardsiella tarda, Staphylococcus, Pseudomonas aeruginosa, Helicobacteri Pylori, etc. Cercetătorii de la Universitatea din Guelph, Ontario spera de a găsi o modalitate de a păstra IGY de la descompunerea în tractul gastro-intestinal.