Activitatea medicală a ROMVAC din 1965-2014

 

Colaborarea cu specialiştii din medicina umană a început după ce în Laboratorul de leucoze aviare s-au realizat culturi de fibroblaste de embrion de gaină şi s-a studiat virusul sarcomului Rous. În acelaşi timp s-au efectuat studii şi pentru verificarea eficienţei razelor ultraviolete emise de aparatura medicală auspra virusurilor. Ca model s-a luat virusul sarcomului Rous iar experimentele s-au verificat pe pui de gaină SPF provenienţa HPRS, Anglia. 

Vestea că Laboratorul de virusuri tumorale aviare deţine păsari SPF a atras atenţia laboratoarelor de control de stat, Institutului oncologic Bucureşti şi Insitutului de virusologie Stefan S. Nicolau. De la Institutul S. Nicolau colaboram direct cu profesorul Nicolae Cajal dar si cu dr. A. Petrescu, virusolog, care realiza, la acea vreme, un vaccin anti-gripal pentru administrarea intranasală. În perioada 1967-1972, în cadrul Laboratorul de leucoze aviare, s-au făcut numeroase serii de vaccin antigripal, fazele de prelucrare a suspensiei virale făcându-se la Institutul de virusologie.

Din 1971 s-a organizat un grup de specialişti care se întâlneau periodic, pentru a se discuta ce e nou în medicină. Mă refer la medicină umană şi medicină vetrinară în acelaşi timp. Acest grup a fost format la iniţiativa profesorului O. Costăchel pe atunci directorul Insitututlui oncologic amplasat la 1 Mai în Bucureşti.

Din acest grup au făcut parte prof. Chiricuţă de la Spitalul Oncologic din Cluj care îi poartă numele, Profesorul Nicolae Cajal pe atunci directorul Insitutului de virusologie Stefan S. Niciolau, profesroul S. Berceanul şeful clinicii de hematologie de la Spitalul Fundeni şi medicul veterinar Patrascu I. V., directorul LVTA, iniţial la adresa din Giuleşti 133 şi ulterior în Comuna Voluntari pe şoseaua de centură. La unele dintre aceste întâlniri mai venea profesorul Nicolae Stamatin, şeful catedrei de microbiologie de la Facultatea de medicină veterinară din Bucureşti.